Vietnam

Over Vietnam

Vietnam was duizend jaar een kolonie van China. En daarna honderd jaar een kolonie van Frankrijk. Na de Tweede Wereldoorlog wordt Vietnam de facto verdeeld in twee staten: Noord-Vietnam en Zuid-Vietnam. Na een lange oorlog tegen eerst de Fransen en later de Amerikaanse troepen, die gestuurd waren om Zuid-Vietnam bij te staan, werd Vietnam op 2 juli 1976 officieel herenigd als de socialistische republiek Vietnam.

Vietnam heeft de laatste decennia een sterke economische ontwikkeling meegemaakt en ook het toerisme laat een stijgende ontwikkeling zien. Helaas heeft de regering in Vietnam maar weinig oog voor haar oorlogslachtoffers.

Vietnamoorlog

De Vietnamese burgeroorlog begon in de jaren vijftig en was op 30 april 1975 afgelopen. De oorlog heeft aan meer dan 2,5 miljoen Vietnamezen het leven gekost. Naast de vele doden zijn ontelbare militairen en onschuldige burgers – meestal vrouwen en kinderen – blijvend verminkt geraakt. De Vietnamese burgeroorlog heeft veel schade toegebracht aan het land en talloze bezienswaardigheden zijn verwoest.

Door het gebruik van chemische wapens zoals Agent Orange, Dioxin en Napalm raakten veel Vietnamezen op gruwelijke wijze verminkt. NapalmeisjeDe foto van een 9-jarig meisje naakt met napalm op haar lichaam of beter bekend het ‘Napalmeisje’ Kim Pluc kennen zullen velen nog wel kennen. Gelukkig heeft Kim Pluc deze chemische aanval overleeft maar ondervindt nog steeds gezondheidsproblemen. Ruim 40 jaar na de Vietnamoorlog worden er nog steeds dagelijks misvormde kinderen geboren. Ook vallen er nu nog steeds honderden nieuwe slachtoffers per jaar door de aanraking en ontploffing van de mijnen en granaten die onder de grond verborgen liggen.

Bootvluchtelingen

Na de oorlog begon de Vietnamese regering meteen met een politiek van zuiveringen, waarbij collaborateurs, ex-overheidsfunctionarissen en katholieken het moesten ontgelden. Vanaf december 1978 vluchtten Vietnamezen in bootjes naar andere landen. Een deel van de bestuursleden van de NSVL hebben ook als bootvluchteling hun vaderland verlaten en zijn door een Nederlands vrachtschip op zee gered. Ze hebben in Nederland een nieuw bestaan opgebouwd, maar wilde de oorlogsslachtoffers van deze verschrikkelijke oorlog graag helpen en zijn hebben daarom de NSVL opgericht.

Vietnamese oorlogsslachtoffers

Invaliditeit, wanhoop, ouderdom, machtelooosheid, hongersnood, geen steun en toeverlaat… Eigenlijk zijn de levens van Vietnamese oorlogsslachtoffers met geen pen te beschrijven. Vietnam heeft geen sociale voorzieningen zoals Nederland, daarom krijgen de oorlogsslachtoffers niks van de regering. Door gebrek aan medicijnen en levensmiddelen sterven dagelijks oorlogslachtoffers. dna_2Daarnaast hebben de chemische middelen het DNA van de bevolking aangetast waardoor er nog steeds kinderen met verminkingen worden geboren. Hulp is daarom ook de komende decennia nog heel belangrijk om ook deze mensen, ondanks dat ze zelf de oorlog niet hebben meegemaakt, te kunnen helpen. Daarom helpen wij vanuit Nederland met onze ‘Nederlandse Stichting Vrienden LaVang’ deze oorlogsslachtoffers ondanks de leeftijd, de herkomst (Noord- of Zuid-Vietnam) of geloofsovertuiging.